Ingin Sentiasa Ditolong Allah?

Nak sentiasa ditolong Allah? – Jauhi Syirik—

 

Semalam baca buku Mencari Tuhan Yang Hilang tulisan Ust Yusuf Mansur.

 

 

 

Ditulis dalam tu, kita ni kadang banyak buat kemusyrikan tanpa sedar.

 

Yang syirik terang-terangan seperti pakai tangkal, azimat semua tu semua pun tahu kan. Itu pun masih ramai yang buat.

 

Syirik tanpa sedar ni pulak camni..

 

 

Kita sandarkan sesuatu pada selain Allah. Kita kata …

 

>> Takdak duit, camna nak makan.

 

>> Kena ada kerja tetap, baru terjamin hidup..

 

>> Kita berjaya sebab usaha keras kita, sebab buat FB ads, sebab kita iklan di FB, sebab copy writing kita bagus dll.

 

 

Padahal yang memberi rezeki adalah Allah. Namun kita dah terbiasa sandarkan rezeki kita pada selain Allah. Pada duit, pada kerja, pada FB..

 

 

Dan yang paling menyedihkan, bila berjaya, kita kata..

 

“inilah hasil perit jerih usaha aku selama ni”

 

 

Namun bila gagal, kita sandar ke Allah pulak.. Menyalahkan Allah..

 

>> Nak buat camna, Allah belum izin.

>> Dah takdir Allah macam tu.. Dah tertulis di Luh Mahfuz.. 

 

 

Padahal masa buat tu, langsung tak meminta, merayu atau mohon bantuan Allah.

 

Pesan ustaz, Allah dulu, Allah lagi, Allah terus.

 

Seawal-awal usaha tu, sandarkan pada Allah. Allah Sebaik-baik Penolong.

 

Tapi Allah takkan tolong kita jika kita ada ‘tuhan’ lain selain Allah. 

 

Kita usaha kerana Allah suruh usaha. Hasilnya terpulang Allah saja.

 

Jika berjaya, alhamdulillah, jika belum berjaya pun alhamdulillah.

 

Pasti ada yang lebih baik menanti. At least kita dah belajar sesuatu dari kegagalan tu.

 

 

Dapat sesuatu? 

 

Syakirah Kapli

Skuad Elit FTR

 

03 June 2018

 

 

 

 

#TipMagnetRezeki

Berkongsi Tips Dan Kisah Keajaiban Rezeki

edukacja 

HOME

BLOG

PRODUK